Какво кара Ким да се конфронтира със света? Дали пък

...
 Какво кара Ким да се конфронтира със света? Дали пък
Коментари Харесай

ФАЦ: Сметките на диктатора Ким не бива да излизат

 Какво кара Ким да се конфронтира със света? Дали пък не се пробва да употребява това, че Китай си има в този момент други грижи, с цел да реализира задачата си, пита Петер Щурм в коментар за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ", представен от Дойче веле.

Последният севернокорейски ракетен тест не може да бъде наименуван изненада. По логиката на режима в Пхенян той бе по-скоро отговор на последната резолюция на Организация на обединените нации, затягаща глобите против Северна Корея. Одобрение за своята продължителна конфронтационна политика първият началник на комунистическата страна Ким Чен-ун получава към този момент единствено от ликуващите севернокорейци, изкарвани проведено да тържествуват по улици и площади.

Какво обаче подтиква Ким да се държи по този начин? Една от вероятните аргументи за поредицата от ракетни проби и извършения наскоро нуклеарен опит можем да открием в Китай. През октомври Комунистическата партия ще организира своя конгрес - както прави един път на 5 години.

Този път форумът ще одобри и някои дълготрайни кадрови решения - една огромна част от висшето партийно управление ще се отдръпна заради напреднала възраст. Можем да допуснем, че подмолно към този момент е решено кои хора ще заемат овакантените места. Но даже и всичко да мине без съществени несъгласия, все още не можем да сме сигурни, че китайското управление ще бъде изцяло дееспособно. Това положение евентуално ще продължи още известно време след партийния конгрес, защото на новите хора и тяхното най-близко обграждане ще им би трябвало известно време, с цел да се сработят. Така че даже и да го желаеха откровено, сега китайските ръководители си имат напълно други грижи от това да се занимават със своя непослушен комшия от югоизток.

Възможно е Ким Чен-ун да се опита да се възползва от тази обстановка и да впечатли света дотам, че той да се съгласи на компромис в интерес на Ким, вместо да рискува започването на война с непредвидими последици за Корея, района и света.

Всички, които упорстват за подобен компромис, явно не схващат, че даже и една безмълвно самопризнание на Северна Корея за нуклеарна мощ би изпратило доста неприятен сигнал към доста други. Така да вземем за пример през тази седмица в Южна Корея се разгоря сериозна полемика за това дали да не бъдат върнати в страната американските нуклеарни оръжия, които от дълго време бяха изтеглени от полуострова. Освен това една Япония, макар неприятните си мемоари, свързани с нуклеарно оръжие, надали ще следи безучастно по какъв начин Ким официализира запазването на " своята " атомна бомба. Тези сметки на диктатора не трябва да му излизат. В името на международния мир.
http://www.faktor.bg
Виж всички публикации от www.faktor.bg-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР